11/2014 - Blog en Artikelen van AHG-Advies - AHG-Advies

Outplacement
Loopbaanbegeleiding
Re-integratie Ie en 2e spoor
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

We kunnen van de jeugd leren

Gepubliceerd door Ancella van der Haar in Ontwikkeling · 24/11/2014 13:53:00
Tags: Complimenten

Ja hoor, het is weer zover. Mijn kinderen van 7 en 11 jaar oud komen uit school met hun complimentenlijst. Nu vraagt u zich wellicht af wat dat is? Op dit lijstje heeft een klasgenoot drie complimenten geschreven over een ander kind en het gebeurt niet anoniem.

Zo stond er bij mijn dochter:
•Wat fijn dat jij mijn veters kunt strikken.
•Je lacht altijd zo leuk.
•Bedankt voor je hulp bij het rekenen.

En bij mijn zoon:
•Jij zorgt goed voor je kippen en konijnen.
•Jij weet veel van techniek.
•Je bent erg grappig.

Ik merk dat zij er altijd heel enthousiast over vertellen en het ook leuk vinden om andere kinderen complimenten te geven.

Positieve aandacht is goed voor het zelfvertrouwen

Nu klinkt dit allemaal vrij eenvoudig, maar hier is wel degelijk over nagedacht. Zo vertelde de leraar mij dat hij merkt dat het voor kinderen belangrijk is om te horen hoe positief anderen over hen denken, wat belangrijk is voor het zelfvertrouwen. Ook heeft het voor een groot deel te maken met het aanleren van sociale vaardigheden.

Wanneer kreeg u een complimentje? En wanneer gaf u er een?

Wanneer ik terugkijk naar mijn schooltijd, kan ik mij niet heugen dat daar ooit zo expliciet aandacht aan is geschonken, zelfs niet tijdens mijn opleiding P&O. Wanneer u dit leest is de kans zeer groot dat u tot dezelfde conclusie komt. Is dit de reden dat wij ons er veel te weinig van bewust zijn hoe belangrijk het is om een compliment te geven of ontvangen?

Kunt u zich herinneren wanneer u voor het laatst een compliment heeft ontvangen? Hoe voelde u zich toen en wat deed het met u? Waarschijnlijk gaf het u een goed gevoel en kracht om verder te gaan met wat u doet. Dat gevoel kunt u anderen ook geven, dus wees daar bewust van.

Complimenten zijn een vorm van sociale erkenning en waardering

Als Coach kom ik regelmatig tegen dat mensen vastlopen om wat voor reden dan ook, zowel in het werk als privé. Nu verbaast het u misschien wanneer ik u vertel dat veel oorzaken te maken hebben met het gevoel niet gewaardeerd te worden. Dit gevoel vergt veel energie, waardoor de energie langzaam minder wordt en kan leiden tot disfunctioneren en/of verzuim.

Een klein gebaar met grote gevolgen

Zo begeleidde ik een keer een cliënt die op het punt stond zich ziek te melden bij de werkgever omdat het niet goed ging op het werk, waardoor hij thuis ook niet lekker in zijn vel zat. Al snel werd duidelijk dat hij het gevoel had dat hij zich niet gewaardeerd voelde op zijn werk, terwijl hij toch keihard werkte en zijn best deed. Door het gesprek aan te gaan met de werkgever is veel duidelijk geworden. Zijn leidinggevende bleek zich helemaal niet bewust te zijn dat dit speelde. Hij bleek juist zeer enthousiast te zijn over de inzet van deze medewerker, maar heeft het nooit verteld en bood hiervoor zijn excuus aan. Enkele weken later zag ik ze weer en -hoe simpel het ook klinkt- ik zag twee blije mensen.

We kunnen de wereld een beetje mooier maken

Toch biedt de jongere generatie misschien wel uitkomst, aangezien zij nu al leren hoe belangrijk het is om elkaar een compliment te geven en ervaren hoe prettig dat is. Iets wat voor ons niet als vanzelfsprekend wordt beschouwd, maar dat wel zou moeten zijn. Dus leer van de jongere generatie, maar houd hen ook scherp. Dan kan het alleen maar beter worden.

Mijn Tip: Stel uzelf de taak elke dag een compliment uit te delen aan iemand in uw omgeving; dit kan zowel op het werk als thuis zijn. U zult merken dat u hier positieve reacties op zult ontvangen en zelf ook complimenten ontvangt.

Wilt u hier binnen uw bedrijf/organisatie meer aandacht aan besteden, dan maak ik graag een afspraak met u.
Maandelijkse berichten
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu