10 tips voor een beter sollicitatiegesprek - Blog en Artikelen van AHG-Advies - AHG-Advies

Outplacement
Loopbaanbegeleiding
Re-integratie Ie en 2e spoor
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

10 tips voor een beter sollicitatiegesprek

Gepubliceerd door Arnout Drenthel in Sollicitatie · 2/9/2011 20:07:00
Tags: Sollicitatiegesprek
In de huidige arbeidsmarkt kan het lastig zijn je droombaan te vinden, laat staan dat je ervoor aangenomen wordt. En hoewel het vaak als nadeel wordt gezien dat je relatief jong bent, heb je als ‘dertiger‘ ook een aantal voordelen. Hoe haal je het maximale uit je sollicitatiegesprek door jouw generatievoordeel te benutten?

Tien tips voor een beter solliciatiegesprek.

Voorbereiding

1. Onderzoek
Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de branche, de organisatie, bekende medewerkers en wellicht de personen die het interview zullen afnemen. (Zorg er in ieder geval voor dat je de naam en titel weet van degene die jou zal aannemen, maar probeer dit van meer mensen te weten te komen). De beste plek om wat te weten te komen is de website van de organisatie, maar daar houdt het natuurlijk niet op. Google de namen van degenen die onderdeel uitmaken van je interview proces. Het doel is om overeenkomsten te vinden zodat je snel rapport kunt maken tijdens het gesprek. LinkedIn is een goede plek om mensen te vinden die voor de organisatie hebben gewerkt en om met ze in contact te komen. Zoek ook naar nieuws over de branche, organisatie en belangrijkste concurrenten (google, nu.nl, branche websites…). “Kennis is macht” is heel erg waar tijdens een sollicitatiegesprek en helemaal om een voorstel te evalueren.

2.  Google jezelf
Recruiters doen ook hun huiswerk. En niets makkelijkers dan Google, LinkedIn, maar ook Hyves en Facebook om een beeld te krijgen van iemand. Je hebt natuurlijk sinds jaren flink gewerkt aan jouw online brand, maar het kan geen kwaad om voor een gesprek nog eens goed te kijken wat je tegen komt. Het zal je verbazen. Trouwens, als je het nog niet gedaan hebt, maak Google en Twitter Alerts aan voor je eigen naam, zodat je automatisch updates over jezelf ontvangt. Errr… is er niets over jou te vinden? Niet goed. Je zult minimaal een LinkedIn profiel moeten aanmaken. En afhankelijk van je functie, wil je misschien ook een openbaar profiel in een niche community hebben. Waarom? Omdat je wilt dat de recruiters meer positieve dan negatieve dingen over je vinden en jou alvast beter leren kennen. En je wilt ze misschien ook de grandioze aanbevelingen (recommendations) geven van eerdere werkgevers en collega’s. Een sollicitatiegesprek is trouwens een prima aanleiding om om aanbevelingen te vragen. Zorg dat je er een aantal onthoud voor je gesprek, zodat je ze in het gesprek kunt gebruiken. De waardering van anderen blijkt keer op keer een overtuigende techniek.

3. Bekijk je profiel en CV
Natuurlijk heb je je profielen met zorg samengesteld. Net als bij een CV mogen er geen taalfouten in zitten. Laat desnoods iemand je hierbij helpen. Juist nu is belangrijk dat je zo snel mogelijk helder is wat jouw toegevoegde waarde is voor een organisatie. Recruiters moeten jou uit tientallen of honderden sollicitaties halen. Een profiel is trouwens geen CV. Een profiel is minder formeel en verwoordt jouw persoonlijkheid. Kijk ook eens naar de blogpost van Guy Kawasaki getiteld “LinkedIn Profile Extreme Makeover”. Hoewel het daar specifiek over LinkedIn gaat, zijn de principes universeel voor andere profielen. Een goed en persoonlijk profiel kan jou onderscheiden van de concurrentie. Gebruik de flexibiliteit om een goed en compleet beeld van jezelf neer te zetten. Het helpt je ook om je persoonlijke oneliners of soundbites te ontwikkelen. Dit zijn je voorbereidde en geoefende antwoorden op standaard vragen.

4. Werk aan je soundbites
Veel mensen blijven te lang hangen in stap 1 (bedrijfsonderzoek). Het is echter van belang dat je een aantal ‘pitches’ zo uit je mouw schud, zoals een korte en lange versie van je werkverleden. En jawel: Practice makes perfect. Ontwerp ze zo dat je ervoor zorgt dat je kwaliteiten duidelijk naar voren komen. Vraag iemand anders om feedback. Neem het eventueel op (geluid of beter nog: video) en kijk en luister hoe je overkomt. Met een gemiddelde compactcamera kom je al een heel eind. Oefen ze, totdat ze niet meer ‘opgedreund’ overkomen. Je wilt immers vooral spontaan overkomen in een sollicitatiegesprek. Het idee is dat je ze makkelijk inpast in het gesprek en ze kunt bijsturen op basis van de (subtiele) reacties van je gesprekspartners.

5. Maak een FAQ
Om je soundbites te ontwikkelen, kan het helpen een professionele FAQ op te stellen. Dat is een document met een overzicht van de meest voorkomende sollicitatievragen en jouw antwoorden daarop. Het helpt jou je antwoorden te polijsten en je kunt het als spiekbriefje gebruiken tijdens telefonische intake gesprekken. Zorg er dus voor dat je altijd een kopie bij de hand hebt, voor het geval je onverwachts gebeld wordt. Je zou het ook als bijlage bij je CV kunnen stoppen. Het maakt een goed voorbereidde indruk en creëert de ruimte om in het gesprek meer van jezelf te kunnen laten zien. Het gesprek

6. Glimlach
Optimistisch en vrolijk blijven kan lastig zijn als je solliciteert. Maar volgens psychologisch onderzoek van Robert Zajonc volgt de emotie het ‘doen’. Kortom: door 30 seconden te glimlachen ga je je vanzelf optimistischer voelen. Het is niet nodig om je eerst goed te voelen en dan te glimlachen. Dus: zoek een foto die je laat glimlachen. Maak er je desktop wallpaper van op je computer of telefoon. En gebruik je pret-foto om een paar keer per dag te glimlachen. Je zult je echt beter voelen! Kijk naar de foto tijdens een telefonisch gesprek of als je zit te wachten op je sollicitatiegesprek.

7. Vertel eens iets over jezelf…
De meeste sollicitatiegesprekken beginnen met ”Vertel eens iets over jezelf” of “Kun je je CV eens samenvatten”. Het is bedoelt om het gesprek te openen, maar veel mensen beginnen dan al te struikelen. Je antwoord moet niet langer zijn dan drie minuten en moet in ieder geval het volgende bevatten: je ervaring je expertise je kwaliteiten Eerst geef je een globaal overzicht over de meest relevante werkervaring en opleidingen. Vertel dan iets over concrete voorbeelden van dingen die je gedaan hebt die aansluiten bij de behoefte van deze organisatie. En sluit af met vaardigheden of karaktereigenschappen die jou typeren.

8.  Vertel me eens over een keer dat je…
De bekende STAR methodiek. De vraag is verhult als bijvoorbeeld “Vertel eens over een keer dat je iemand moest overtuigen” of “Geef eens een voorbeeld van hoe jij met conflicten omgaat”. Het idee is dat je ervaringen in het verleden een voorspeller zijn van je toekomstige optreden. Het antwoord bevat vier onderdelen: de situatie jouw taak jouw actie het resultaat Hoe eerlijker, gedetailleerder en specifieker je antwoord, hoe beter. Het is onmogelijk om elke mogelijke vraag voor te bereiden. In plaats daarvan, kijk naar de functieomschrijving voor specifieke kenmerken of kenmerken die gunstig zijn voor deze organisatie. Zoek dan naar mogelijke verhalen uit je verleden die bij een aantal van deze kenmerken aansluiten. Tenslotte is het belangrijk om de verhalen beknopt en to the point te kunnen vertellen. Daar gaan veel mensen de mist in!

9. Leuk je te leren kennen!
Wees eerlijk, we worden allemaal beoordeelt op ons uiterlijk. En eerste indrukken zijn heel bepalend voor de kans die je nog gegeven wordt. Niet onbelangrijk dus in een sollicitatie. Laat iemand dus heel eerlijk je handdruk beoordelen. Jij hebt geen idee hebben hoe die over komt. In Nederland houden we van een warme, volle en stevige handdruk. Wanneer je in een andere cultuur gaat solliciteren, kan het anders zijn! Laat je adviseren door een ‘local’. Natuurlijk draag je je beste kleding tijdens het interview. Kreukvrij en goed passend. Beter over-dressed dan under-dressed. Zorg voor een goede houding en een oprechte glimlach. Wacht een moment voordat de interviewer aanzet voor een handdruk. Let goed op zijn of haar naam. En tenslotte, je eerste woorden moeten respectvol en dankbaar zijn. Bijvoorbeeld: “Vincent, bedankt voor het inplannen van dit gesprek.”

10. Straal vertrouwen uit
Je lichaamstaal bepaalt hoe anderen jou beoordelen. Dus loop rechtop, borst vooruit en houd je buik in om zelfvertrouwen uit te stralen. Spreek rustig en duidelijk. En zodra je gaat zitten, vergeet niet wat je moeder altijd zei: zit rechtop! Direct oogcontact toont interesse in je gesprekspartner en wordt vertaald in vertrouwen. Gekruiste armen, wiebelen met je voet of frunniken zijn allemaal nono’s. Ze stralen zenuwachtigheid, geslotenheid of zelfs verveling uit. En dat wil je niet. En tenslotte: glimlach en wees vooral jezelf.

Bron: Hodolog | Arnout Drenthel 



Maandelijkse berichten
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu